čtvrtek 12. prosince 2013

Mapy a glóby ve filmu


Zdroj: declancashin.com
Mapy a filmy jsou spolu úzce spjaté. Ve světě filmu se odevzdávají Zlaté glóby, což jsou ceny novinářů za nejlepší filmové a televizní počiny nebo loga filmových studií jsou z prostředí kartografie a geografie, studio Paramount Pictures se pyšní znakem zasněžené hory a Universal Studios zase glóbem. Ale mapy a glóby se do filmů promítají zejména z pohledu toho, že každý film se odehrává na jistém místě, ať už se nachází v exteriéru nějakého města, či vesnice, nebo v interiéru, téměř vždy člověk ví, kde se děj odehrává, právě toto napomáhá větší autentičnosti, přeci jenom když člověk ví, že sleduje film například z New Yorku, či jiného amerického města, ví, co od něj může očekávat, ať už to je mentalita lidí nebo typické památky, které na cestě filmem může poznat. Když naopak divák vůbec neví, kde se film odehrává, v jaké zemi, v jakém městě, či možná i na jaké planetě, hůře se mu dávají dohromady souvislosti filmu a vůbec neví, co může očekávat. Zaměřme se například na začlenění lidí negroidní rasy do společnosti kolem poloviny dvacátého století ve Spojených státech, jak markantní asi bude rozdíl, pokud se bude děj odehrávat na jihu nebo naopak na severu Spojených států? Pokud jako divák nebudu vědět, v jaké části se takovýto film odehrává, jen těžko budu schopná pochopit jednání lidí, protože zrovna v tomto případě jsou názory a mentalita lidí kompletně odlišné, to platí i v současnosti, kdy obyvatelé jihu jsou stále konzervativnější. Pro tyto účely vznikly i mapy zobrazující, kde se který film natáčel, můžeme si tedy najít přesné město, dokonce i ulici a k tomu máme k dispozici seznam filmů a scén, které se na tomto místě natáčely. Kromě toho, že víme, kde se film odehrává, se také mohou mapy a glóby objevovat přímo ve filmu jako rekvizity. Obecně bych mapy a glóby ve filmu rozdělila na dvě hlavní skupiny, glóby a mapy, které zobrazují skutečné území, tedy klasické mapy, které můžeme používat i my v běžném životě a dále mapy smyšlené, které jsou vytvořené pouze pro účely konkrétního filmu, ale v běžném životě jsou pro nás prakticky nepoužitelné.




Sherlock Holmes: Hra stínů (2011) Zdroj: csfd.cz

Mapy a glóby zobrazující skutečné území se vyskytují nejčastěji v dobrodružných a historických filmech. V minulosti byly glóby oblíbené zejména v detektivních filmech, ať už jen jako dekorace nebo jako pomůcka detektiva při pátrání. V současnosti můžeme tento typ glóbů a map vidět například v novém filmu o Sherlocku Holmesovi.

  


Sedm let v Tibetu (1997) Zdroj: ivewatchedit.com
V historických filmech se mapy a glóby často objevují například při vojenských výpravách, což můžeme vidět ve snímku Alexandr Veliký nebo Trója. Použití glóbů ke studiu jsem zaznamenala hlavně v historických filmech, jako je Jane Eyre (Jana Eyrová), Seven Years in Tibet (Sedm let v Tibetu) nebo Anna and the King (Anna a král). Ve všech třech snímcích se dá říci, že pomocí glóbu se učí děti z vyšších sociálních a společenských tříd fakta o zemích světa, ale samozřejmě i ve filmech, které se odehrávají v současnosti, se mapy a glóby objevují. Zejména ve školách se často objevují velké nástěnné mapy.



127 hodin (2010) Zdroj: Záběr z filmu
 
V dobrodružných filmech se nejčastěji nacházejí klasické turistické mapy, takováto mapa je k vidění například ve filmu 127 Hours (127 hodin), přesněji je to mapa národního parku Canyonlands v Utahu. Dále stojí za zmínění filmy Inhale (Nádech) (mapa Mexika) nebo Angels & Demons (Andělé a démoni) (mapa Říma).



Tři dny ke svobodě (2010) Zdroj: csfd.cz
 
Velké nástěnné mapy jsou k vidění ve filmech Next Three Days (Tři dny ke svobodě), kde slouží mapa Pittsburghu k plánování útěku z vězení. V obrázku je v pozadí také vidět mapa světa.






Milý Frankie (2004) Zdroj: Záběr z filmu
Ve filmu Shake Hands With the Devil zase slouží k plánování vojenských akcí ve Rwandě v období genocidy. Nástěnná mapa, která je vysloveně jen jako dekorace a nemá žádný větší účel, se objevuje ve filmech Dear Frankie (Milý Frankie) a We Need To Talk About Kevin (Musíme si promluvit o Kevinovi), v obou případech jde o mapy celého světa.



Let číslo 93 (2006) Zdroj: Záběr z filmu

Mapa katastrálního území části Kalifornie je ve filmu Erin Brockovich. Za zvláštní typy map, které se objevují ve filmech, můžeme taky pokládat radarové navigace, které navigují letadla, objevují se ve filmech United 93 (Let číslo 93) a G.I. Jane. Také mapy hvězdné oblohy se objevují ve filmu Drtivý dopad.





Zdroj: starwars.wikia.com

Mapy smyšlené se opět nejčastěji objevují v dobrodružných filmech, jako mapy pokladů, mapy ztracených měst a podobné. Ve science fiction filmech to jsou pak mapy vymyšlených planet, či území. Typickým příkladem je známá sci-fi série Star Wars, kde je na mapě zobrazena smyšlená galaxie.









Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy (1981) Zdroj: indyprops.com
Jedním z nejoblíbenějších dobrodružných filmů je bezpochyby série filmů Indiana Jones, kde se téměř v každém díle této série objevuje mapa, podle níž hlavní hrdina hledá určitá místa. Na obrázku níže je například mapa vedoucí k chrámu Chachapoyan.







Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004) Zdroj: fantasyobchod.cz
Dvě z divácky nejoblíbenějších filmových sérií za posledních deset let, Harry Potter a Lord of the Rings (Pán prstenů), v sobě také skrývají mapy. V Harrym Potterovi je to spíše plánek a poprvé se objevuje v díle Harry Potter a vězeň z Azkabanu. V Pánu prstenů je to pak klasická mapa s vyznačeným kompasem v pravém horním rohu a užívající kopečkovou metodu k znázornění hor. Je to mapa území, které se říká Středozem.




Pán prstenů: Dvě věže (2002) Zdroj: indyprops.com

Účely, proč se mapy a glóby ve filmech objevují, mohou být různé, ale hlavním účelem je podle mě to, že mapy jsou běžnou součástí našich životů, když jedeme někam, kde to neznáme, vezmeme si mapu. Když se chceme naučit to, kde leží jednotlivé státy světa, vezmeme si atlas nebo glóbus anebo jednoduše máme mapu jako dekoraci na zdi. Jelikož mnohé filmy vyprávějí o životech normálních obyčejných lidech jako my, nebo naopak o cestovatelích a podobně, tak je často nezbytné mapu zakomponovat do děje filmu. Naopak mapy smyšlené se často objevují ve filmech, které se odehrávají na neznámém území, nejsou to filmy o obyčejných lidech, jde většinou o sci-fi nebo fantasy filmy, tudíž se používají, aby se člověk mohl více vcítit do děje a měl lepší představu o tom, kde se film odehrává. Ať už jde o mapy smyšlené, či reálné, jsou bezpochyby zpestřením filmu pro diváka.

Zdroje:
CONLEY, T. Cartographic Cinema. University of Minnesota: University of Minnesota Press, 2007.
Česko-Slovenská filmová databáze. Dostupné z: www.csfd.cz
The Internet Movie Database. Dostupné z: www.imdb.com

Žádné komentáře:

Okomentovat